Laatste nieuws    
      Wedstrijd            
      Parcours             
      Overnachten   
      Nevenactiviteiten 
      Inschrijvingen     
      Verkeer&vervoer 
      Sponsoring         

PARCOURS


Start en finish in centrum
Kerkrade is er naar onze mening in geslaagd om een bijzonder parcours uit te zetten voor de BMC TMOP NK Veldloop Gemeenten 2004. Gestart en gefinisht zal er worden in het centrum van het gezellige Kerkrade. Gestart wordt er bij de Rodahal en de eindstreep bevindt zich op de Markt in het hartje van Kerkrade. Overigens liggen de Rodahal en de Markt ongeveer 350 meter van elkaar verwijderd.


Route
De zes kilometer wedstrijd betreft één ronde van circa zes kilometer over een bijzonder geaccidenteerd terrein. Vanuit de Rodahal, waar men zich kan omkleden in wedstrijdtenue, loopt men na het startschot direct naar het Stadspark. In het Stadspark gaat het direct bergafwaarts richting Cranenweyer, zijnde het groene hart oftewel de "Groene Long" van Kerkrade. Onderweg loopt u door een 50 meter lange ondergrondse tunnel, welke in het midden van de vorige eeuw werd aangelegd dwars door een kunstmatig aangelegde verhoging die noodzakelijk was voor het realiseren van een treinverbinding tussen Kerkrade en de rest van het land. Deze verbinding was weer noodzakelijk vanwege de opbloeiende steenkolenindustrie.


Historie
De ligging van Kerkrade, in een uithoek van Nederland, zorgde ervoor dat de gemeente zich economisch vooral oriënteerde op het Duitse achterland. Dit werd nog in de hand gewerkt door de slechte infrastructuur. Het duurde tot 1949 voordat het centrum van Kerkrade via het miljoenenlijntje voor personenvervoer per spoor bereikbaar werd. Het miljoenenlijntje dankte haar naam aan de voor die tijd exceptionele hoge aanlegkosten, veroorzaakt door de vele heuvels en dalen die bij de aanleg van het traject "overwonnen" moesten worden. Eenmaal uit deze tunnel, alwaar vroeger nog de tram door reed, komt men snel in een bosrijke omgeving terecht. Hier moet wel tot tweemaal toe een aardig heuveltje worden bedwongen. Tussen deze twee kuitenbijters door passeert men ook nog het binnenterrein van het pittoreske kasteel Erenstein. Uiteindelijk komt men weer uit in de stedelijke omgeving bij het NS-station van Kerkrade en loopt men langs het provinciaal museum voor industrie en samenleving, "Industrion" genaamd. Via vals plat gaat het dan in rap tempo naar de Markt, alwaar de finish is gelegen. Tussen het Industrion en de Markt loopt men langs zwembad d'r Pool, alwaar men zich na de wedstrijd kan douchen.


Die-hards
De echte die-hards leggen dit traject natuurlijk tweemaal af (12 kilometer-wedstrijd) en gaan vanuit de Markt achter het gemeentehuis om, weer richting Rodahal en vervolgens via het stadspark richting groen. De negen kilometer gaat over anderhalve ronde, hetgeen niet wegneemt dat er dan toch nog drie heuveltjes moeten worden beklommen. Ofschoon het een veldloop is, is het parcours niet geschikt voor het lopen op spikes. Circa tweederde van het parcours is onverhard; de rest gaat over normale bestrating. Dat het hierdoor gemakkelijker wordt, is een foute conclusie, de hoogteverschillen in het parcours zorgen voor een afwisselingsrijk maar zwaar parcours, waarop men na te zijn gefinisht met voldoening kan terugzien.