Windmolens
 De bouw
 Leren over
 Wedstrijd 1
 Wedstrijd 2
 Filmpjes
 Links 
 Forum
 Home

De bouw.
Met de bouw gaat het nu snel, binnen enkele maanden zullen de windmolens Briareus en Gyges klaar zijn om groene stroom te leveren. Er is al van alles te zien op de Locht Zuid, het is nu een echte bouwplaats met werkmensen en met grote machines. Op de plaatsen waar de windmolens komen is voor elke windmolen een groot gat gegraven.
De werkmensen zijn nu druk bezig met het maken van een grote sterke beton fundering voor de twee grote reuzen zodat ze straks goed vast staan in de grond. Om een goede sterke fundering te maken maakt men eerst een grote ijzeren kooi. Vervolgens giet men er grote hoeveelheden vloeibaar beton in dat tussen de ijzeren kooi loopt. Het duurt drie maanden voordat het beton helemaal droog en hard is en een sterke basis kan vormen voor de 80 meter hoge reuzen.
Ondertussen wordt er ook hard gewerkt in fabriek die de windmolens maakt. De Kerkraadse windmolens worden gemaakt door de firma Nordex in Duitsland, kijk maar eens op www.nordex.de.


Als de fundering droog is en de onderdelen van de windmolens uit de fabriek klaar zijn dan kunnen de windmolenonderdelen in elkaar gezet worden als een grote puzzel. Maar eerst moeten de windmolenonderdelen vanuit de fabriek in Duitsland naar Kerkrade worden gebracht. Omdat de onderdelen van de 2 reuze windmolens erg groot zijn moeten deze ook worden vervoerd met speciale reuze vrachtauto’s. Deze vrachtauto’s zijn zelfs zo groot dat ze niet op de gewone weg passen omdat ze al het andere verkeer zouden hinderen. Daarom rijden deze reuze vrachtauto’s s’nachts als er helemaal niemand meer op de weg is. Als alle windmolenonderdelen op de Locht Zuid zijn kan men beginnen om de windmolen in elkaar te zetten. Als de bouw van de windmolens klaar is wordt eerst getest of ze goed werken. Dit doen ze door de door de windmolens proef te laten draaien, dit gebeurt ergens in juni. Als deze test helemaal goed is dan worden de windmolens in juli 2006 feestelijk in gebruik genomen. Je kunt dan gebruik maken van de (groene) stroom die de twee reuzen maken met behulp van de wind.

Wil je stap voor stap de bouw van de windmolen en de laatste nieuwe foto’s van de bouw zien kijk dan op http://www.ecowind.nl/de_locht/bouwwerkzaamheden.htm.

 
Als je naar de man op de foto kijkt is goed te zien hoe groot de fundering wordt die de windmolen op zijn plaats moet houden.  Hier zie je de ijzeren staven aan de binnenkant van de fundering. Later wordt er beton tussen gestort wat zorgt voor een stevige basis van de 2 windmolens.