Windmolens
 De bouw
 Leren over
 Wedstrijd 1
 Wedstrijd 2
 Filmpjes
 Links 
 Forum
 Home

Leren over groene energie/duurzame energie.
Jouw school doet mee aan het project Kerkrade, jongeren en windenergie. Dit betekent dat je lessen krijgt over duurzame energie. Waarom nu lessen over duurzame energie? Je weet dat we erg veel energie gebruiken en dat we allemaal ons best moeten doen om daar iets bewuster mee om te gaan.     


De energie zoals we die nu opwekken, door bijvoorbeeld het verbranden van steenkool, gas of olie, is helemaal niet goed, niet voor het milieu en niet voor onszelf. Door de schadelijke stoffen die bij de opwekking vrijkomen warmt de aarde veel sneller op dan de bedoeling is (broeikaseffect) en daardoor krijgen we een stijging van de temperatuur (klimaatveranderingen) die hele nare gevolgen kan hebben. Zo smelt het ijs op de noordpool, door dit water stijgt de zeespiegel waardoor er grote stukken land onder water komen te staan. Ook de voorraad gas, olie en steenkool op de aarde is aan het opraken. We moeten dus iets anders verzinnen. Energie opwekken zónder al die vervelende bijwerkingen. Energie die níet schadelijk is voor het milieu en die níet opraakt. Die energie is er al: duurzame energie!

Een voorbeeld van duurzame energie is windenergie. In kerkrade worden binnenkort de twee grote windmolens gebouwd. Hier mag je best wel trots op zijn want er zijn in Limburg nog maar weinig windmolens en er zullen er maar ook maar heel weinig windmolens gebouwd gaan worden. Dit komt doordat het heel moeiliik is om een goede plaats te vinden waar windmolens gebouwd mogen worden. In de lessen die je straks op school krijgt leer je straks veel over duurzame energie en de windmolens van Kerkrade. Ook zijn er twee wedstrijden waar je aan mee kan doen. Zo is er wedstrijd waarbij je een naam moet bedenken voor de windmolens. Bij de andere wedstrijd gaat het om de school die de meeste energie weet te besparen. Kijk voor meer informatie over de wedstrijden onder de button Wedstrijd 1 en Wedstrijd 2.