Windmolens
 De bouw
 Leren over
 Wedstrijd 1
 Wedstrijd 2
 Filmpjes
 Links 
 Forum
 Home

Windmolens.
Als alles goed gaat worden in 2006 de grote windmolens in Kerkrade gebouwd. In het gebied Locht Zuid, langs het fietspad de Gulperweg zullen de twee reuzen verschijnen. Kijk eens op de plattegrondtekening onderaan de tekst zodat je precies weet waar ze komen. Zoals gezegd het zijn reuzen, nog hoger en nog sterker dan bijvoorbeeld de windmolen die vlak in de buurt in Heerlen staat.     
Vanaf de grond tot aan de gondel, daar waar de wieken ofwel rotorbladen aan vast zijn gemaakt, is 80 meter hoog.De windmolens maken elektriciteit, ook wel groene stroom genoemd. Groene stroom wil zeggen dat het maken van deze stroom milieuvriendelijk is, dus goed voor de mens, dieren en planten. Immers de wind maakt de stroom. Deze blaast tegen de rotorbladen waardoor in de gondel een machine (generator) gaat draaien die stroom maakt. Stroom die niet milieuvriendelijk is wordt bijvoorbeeld gemaakt in elektriciteitscentrales. Hierin wordt steenkool verbrand waarbij water wordt verdampt tot stoom. Deze stoom wordt gebruikt om turbines in beweging te brengen die stroom maken. Door het verbranden van de steenkool ontstaan gassen en rook die slecht zijn voor het milieu. Ook is er niet meer veel steenkool over op deze aarde zodat het goed is dat de mensen proberen zoveel mogelijk groene stroom te maken door bijvoorbeeld de windmolens.

De windmolens in Kerkrade maken straks groene stroom voor ruim 2000 woningen. Als jouw ouders of jouw school dat wil kunnen ze straks als de windmolens klaar zijn de groene stroom kopen. Het is een leuk idee dat jouw computer, gameboy of wat dan ook werkt op stroom van de windmolens in Kerkrade.

Zoals gezegd het maken van stroom door windmolens is erg belangrijk voor het milieu. De gemeente Kerkrade heeft daarom enkele jaren geleden een plan gemaakt voor het bouwen van enkele windmolens. Hoe pak je dit nu aan. Eerst zoek je een plek waar de molens kunnen staan. Dit is best wel moeilijk omdat er heel veel regels zijn. Bijvoorbeeld de windmolens maken geluid waardoor ze niet te dicht bij huizen mogen staan. Ook mogen ze niet staan op een plek waar heel veel vogels vliegen omdat deze door de rotorbladen geraakt kunnen worden. Omdat windmolens zo groot zijn en je ze dus van heel ver kan zien kunnen ze niet op elke plek staan. Mensen vinden het vaak niet mooi als de windmolens bijvoorbeeld in een mooi landschap komen zoals bijvoorbeeld in de omgeving van Vijlen, Mechelen, Epen (Heuvelland) enzovoort. Op deze plekken vindt men dat de windmolens het landschap vervuilen. Dit wordt ook wel landschapsvervuiling of horizonvervuiling genoemd. Een goede plek is bijvoorbeeld in de buurt van fabrieken, spoorwegen of autowegen. Wil je meer weten over windmolens kijk dan eens op mediatheek.thinkquest.nl. Na lang zoeken heeft de gemeente Kerkrade besloten dat de windmolens het beste gebouwd kunnen worden in het gebied Locht- Zuid, vlak langs de autoweg, spoorweg en in de buurt van fabrieken. Daarna heeft de gemeente Kerkrade een bedrijf gezocht die de windmolens wil bouwen en wil betalen. Dit is het bedrijf Evelop uit Utrecht geworden, kijk maar eens op www.evelop.nl ,dan weet je precies wat zij allemaal doen. Vervolgens zijn de bouwvergunningen afgegeven door de gemeente Kerkrade en de Provincie Limburg en gaan we de windmolens binnenkort bouwen. Wil je meer weten hoe de windmolens gebouwd worden klik dan op de link de bouw.